2022-05-02 08:29:53• hírek • Bede Emőke

Másokkal is megosztják a tudást

Szociális szakemberek és sakkoktatók közel 8 hónapos együttműködésének köszönhetően a szatmári Stea Egyesület és a huși-i Gambit Sakk-klub közösen adják ki a sakk általi személyiségfejlesztésről és inklúzióról szóló projektjük módszertani útmutatóját.

A kiadvány bemutatja azt a figyelmesen összeállított és élesben is kipróbált metodológiát, mely által a két szervezetnek sikerült oly módon kiaknáznia a sakkban rejlő lehetőségeket, hogy azzal hozzájáruljanak a gyerekek érzelmi fejlődéséhez is. A tudásmegosztás jegyében a kiadvány tartalmazza mindazokat az információkat és elemeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a programot bármely más szervezet vagy intézmény is gond nélkül megismételhesse, azaz találunk tevékenységgyűjteményt, a 20 hetes program ütemtervét, illetve több javaslatot is a fejlődés nyomon követésére és értékelésére.


A Stea Egyesület és Gambit Sakk-klub szakembereinek közös projektje 2021. szeptember 15. és 2022. április 30. között futott, elsődleges célja pedig az volt, hogy egy olyan módszert dolgozzanak ki, mely a sakkban rejlő lehetőségeket felhasználva hozzájárul az óvodás és iskolás korú gyerekek személyiségének és képességeiknek fejlődéséhez, önbecsülésük növeléséhez, illetve kognitív képességeik javulásához.



A 7 és 18 év közötti gyerekeket és fiatalokat megcélzó EduSakk programban hatvan iskolás korú, túlnyomó többségben hátrányos helyzetű gyermek vett részt Szatmár, Iasi és Vaslui megyékből, az általuk elért eredmények pedig magukért beszélnek. Figyelmük, logikájuk és problémamegoldó képességük ugrásszerű fejlődése révén 67 érmet szereztek a regionális sakkversenyeken, és komoly előrelépést figyeltek meg náluk az érzelmi és személyközi kompetenciák terén is:

  • 23-48 százalékkal többször fordult elő, hogy azon gyerekek, akik nem értettek valamit, kérdéseket tettek fel, azaz nőtt a kíváncsiságuk, érdeklődésük, illetve a reflektáló és kommunikációs képességük is,
  • 22-28 százalékkal nőtt azon esetek aránya, amikor a gyerekeknek sikerült erőszakos megnyilvánulások nélkül hangot adni frusztrációjuknak,
  • 13-27 százalékkal többször fordult elő, hogy a gyerekek betartották a foglalkozásokra vonatkozó szabályokat, mely azt mutatja, hogy jobban tudták kezelni érzelmeiket,
  • 10-15 százalékkal javult a sikeres csapatmunkák aránya,
  • 14-18 százalékkal nőtt azon esetek száma, amikor a gyerekek jószándékkal fordultak társaikhoz és megköszönték a másoktól kapott segítséget.

Ezen eredmények eléréhez szükség volt néhány kezdeti alapelv kijelölésére is. Az oktatási tevékenységben részt vevő szakemberek legfőbb célja a gyerek motiválása volt, méghozzá oly módon, hogy a foglalkozásokon való részvételt ne kényszerként éljék meg, hanem szívesen végezzék azokat, és belső késztetést érezzenek a folyamatos fejlődésre is. Fontos volt az is, hogy a gyerekek szükségleteit, érdeklődését és elvárásait a program teljes ideje alatt szem előtt tartsák, a gyerekközpontú oktatási folyamat során pedig interaktív, tapasztalatalapú módszereket alkalmazzanak, ezzel fenntartva a motivációt.



Ennek megfelelően a program a gyerekek három pszichológiai szükségletére kívánt választ adni: kapcsolódás és összetartozás (egy olyan csoport tagjává lenni, amelyben megbecsülik értékeiket), kompetencia (érezni, hogy saját erejükből is elérhetik céljaikat), valamint autonómia / kontroll (szabadon hozni döntéseket, illetve bizonyos fokú befolyással lenni az eseményekre).


Cristina Bala, a szatmári Stea Egyesület vezetője elmondta, rendkívül hálásak a lehetőségért, amit ez a program nyújtott számukra, hiszen ez által tovább tudták fejleszteni mindazt, amit egy határon átnyúló együttműködés révén még 2019-ben tanultak magyarországi edzők segítségével. „Ez alkalommal, a sakk motivációs eszközként történő felhasználása révén sikerült elmélyítenünk a gyerekek érzelmi fejlődését, az eredmények pedig kiemelkedőek, kezdve a sakktornákon szerzett 67 éremtől egészen a megcélzott képességek fejlődéséig. Folytatjuk a programot, és szeretnénk egy olyan hálózatot is kiépíteni, mely összekapcsolja az ilyen partnerségekben érdekelt szociális- és sportembereket. Szeretnénk, ha egyre több gyereknek lenne lehetősége ilyen eszközök révén fejleszteni a személyiségét, épp ezért támogatásunkról biztosítunk bárkit, aki e módszer gyakorlatba ültetése után érdeklődik” – nyilatkozta az egyesületi vezető.


A módszertani útmutatót ide kattintva lehet elérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: